Åh...är det inte rätt å riktigt..

att man förtjänar en såndär massagefåtölj när man jobbar så mkt som man gör?! Min kära vän K har en sån hemma och jag har provat den, fn den e riktigt bra måste jag säga. Masserar ond rygg  och onda vader o fötter nästan lika bra som Åsita ;) E så sugen att beställa en problemet är bara att...den e inte så snygg! hmm..löjligt kanske men så e det. Jaja ska fundera på den´ En sån fåtölj och en bunt nya kokböcker så behöver jag fan imej ingen semester nästan bara jag får sitta dä i den på kvällen..problemet kom jag på nu..hur fn gör jag me stugan då..hm jag får frakta stolen ditut o sätta den på altan! hehe..
Långa dagar på jobbet det är så mkt som skall göras med menyer , prisjusteringar, semesterplaner (inte min dock) och ombyggnaden. Men jag har ngn sorts konstig överskottsenergi, det känns kul igen med det mesta och jag får faktiskt nånting gjort också! ;)
Fiiiint väder som 17 är det ute, det är det enda tråkiga med att vara inne i varmt kök på dagarna men jag e lugn d fina vädret försvinner nog inte på ett tag iaf.
Har fått bokpaket idag fr Adlibris, ojojoj så fina böcker, vad för böcker? Kokböcker så klart!!! :) Kockarna på Fredsgatan 12 har gjort en samling böcker som är baserade på deras 3 rest, Fredsgatan 12, Restaurangen och Grill. Så mkt bra recept och så cooooool layout med supersnygga bilder. Även om det är en enda megareklam för deras restaurangen så skitsamma =me like!  Renée Voltaire´s böcker måste jag ha alla av även om jag inte alltför ofta anv mej av hennes recept utan mer av idéer kanske därifrån. Love, peace and food heter den senaste, bara namnet e ju okej!

Live well
Love much
Laugh often
..and eat good stuff!

detta budskap ska stå på väggen i den nya Deli´n.  Okej va? Lite av den filosofi jag vill förmedla...
Har varit på IKEA och inhandlat div köksgrejer till Deli´n och hyllor etc, är spänd på och se resultatet sen nu när man fått bestämma så mycket själv, tänk om inte chefen blir nöjd då?! Hujja´´  ja den dagen den sorgen, kanske tur att man inte ser honom mer än twice a year! haha
Nu! ska jag inta soffhörnan med min menyplanering OCH mina nya böcker!..titta lite på TV oxå däremellan. Imorrn e det bokslut yippee! Not!
Nåja 2 kalas vankas, lill-M fyller 3 bast och stora lillebror F  fyller 29...Ska faktiskt ta å göra en Pippi-tårta till M imorgon, det var ett tag sen man höll i kaveln och penseln till specialtårtor!
Bosey tae ye!

Stoppa tiden!!..

..snälla, jag ööönskar tiden gick saktare men att fredagseftermiddagarna kom oftare making any sence? ;). Så mkt som skall göras på jobbet innan vi ens kan börja gå på semester, eller ja..jag har inte ens bokat min, av "försiktighetsskäl"..vill inte slänga bort semseterdagar än en gång och måsta jobba en stund här o där, this time ska det va på "riktigt"

Stockholmsturen (som startade efter en lååång konferans på Hässelby slott på torsdan´) förra helgen med "mina tjejer" gick alldeles utmärkt, dock kom man hem med 2 ordentliga skavsår, shit va vi gick! Dessa flickor tröttnade Aldrig!..man ville ju inte visa sej av den äldre generationen som man då tillhörde så man promma´ på. Mkt shopping (för mkt för min plånbok) mkt inspiration från allehanda restauranger, caféer o saluhallar etc blev det, precis som planerat. Fredag kökade vi midda´på grek restaurang Kamarinan på söder (å gick sen vidare på Söders småställen), så gott, som alltid, det är min vän S som fått mej dit och det har blitt en av mina favoritrest. enkel, billigt och bra service.! Tjejerna tyckte om det också. hotellet i Vasastan var däremot mindre kul, dyrt med tanke på att sängarna knappt höll ihop, (stackars Sara sov första natten på golvet innan vi fick en ny till henne) plus att det låg åt fanders´, man fick knalla från Odenplan en bra bit men men..billigt sa chefen....(inte jag då utan min chef ;)
Lördagkväll blev det lite party till trista schlagereländet, endast det mousserande vinet gillade jag då ;) men tjejerna ville så gärna se detta..trötta morgonen därpå efter sen natt ute så gick vi sista rundorna och till flyget hem sen...som var 3 tim försenat så jag hann inte åka o jobba, det fick man stressa ihjäl sej på måndan sen! pust...veckorapporterna skall in kl 11 och INGET! får försena dom..ajajaj...Å blev sen..snyft..Förlåt!

Lunchmenyer sitter man med nu, help ngn med bra lunchtips! Ska fixa 4 veckors meny o i vanliga fall e detta kul tycker jag men min "att- göra" lista är för låååång för att jag ska hinna med allt just nu i "lagom takt". Jag har tom "avbokat" en resa med M till NY för att det blir omöjligt att hinna med ombyggnaden till Deli´n, som startar i veckan och jag måste styra kosan till IKEA o köpa grejs till detta (o till mejsjälv lite åsså ;) Menyer dit oxå skall vara klart i veckan o den där j-la uteserveringen på Å vettefan va det blir av ett´ ...Nya tag im.bitti med massor av samtal, nu jäklar! denna vecka skall det hända saker! SEN ska jag planera in en veckas semester dock för att ladda lite....I long for Åsita som snart e i stan o får mej att "andas" :)

idag när bilen var packad hemåt igen efter en lovely kort-helg på Rödis höll jag på börja lipa, tanken att det är en hel vecka innan nästa gång gjorde mej så sorgsen när jag så den lilla röda stugan i solen...Men snart ska jag få vara där längre än 24 tim! Och Pd har lovat fixa trådlöst till min bärbara så jag kan ju helt enklet börja jobba därute lite oxå...great va!? jomen det blir bra för då kan jag beställa varor i lugn å ro å slipper ruscha hemåt varje söndag, kanske tom stanna en timme längre på söndagarna, fiiiint! :)

Nu e det sängen med lunchmenyerna som väntar, har laddat med allehanda mattidningar o 2 kokböcker, e man trött sen blir det blodpudding på sista dagen haha.

sleep tight!

resetrött..kan man vara det?

..man borde ju inte vara trött på att få fara iväg på småresor hit & dit men nu är jag det, 6e gången söderut Shlm lr Gtbg sen januari och eftersomjag blivit som nån sorts "gammelstrut" som helst gillar å sitta i stugan på Rödis om helgerna så tycker jag nu det känns motigt att packa resväskan igen och missa en (till) helg "därute"..silly I know, saken görs inte bättre av att man är nästan pank (det går ALLTID mkt pengar i storstan´) OCH har med sej 3 unga och pigga tjejer i 20-årsåldern´. Missförstå mej inte bättre ressällskap får man leta efter för detta är tjejer som aldrig i princip är sura o griniga (som jag ;) Vi ska ju gå på caféer restauranger etc och få inspiration i arbetet bla så det är ju inte heller fel..Nä nu får jag rycka upp mej och visa mej av deras "unga kaliber" This is goin´to be fun fun fun! :)

Att åka iväg 4 dgr betyder ungefär lika många dagars planerande för jobbet..dvs alla matbeställningar skall göras, listor ska skrivas, scheman, listor igen (nu undrar ngn vad för listor!?) Listor med hur vad och varför alla grejor jag gör som dom måste göra, mkt görs i "det tysta" de ser inte dom övr i personalen...många ggr undrar man om en del tror man hämtar lunchmenyer på nätet eller bankningen av pengar sköts av en stork lr nåt, bokföringen sköts av en revisor...´´nja inte nu för at jag tror dom e dum men det känns som om personal ibland tror man sitter på kontoret och surfar på nätet..Nåja jag har ju en "stand-in" chief så why worry?!

Äntligen är det klart att det blir såsom jag önskat att vi skall utöka verksamheten med en "Deli" i anslutning till  caféet, dvs i våra gamla lokaler vi en gång blivit "utslängda" ifrån...Detta skall bli spännande omän det betyder massor av mer jobb...men jag tror verkligen på denna idé. Deli´n ska bli en verksamhet som skall servera allt från fräscha sallader, wraps, gratänger, smörgåstårtor, spett av olika slag etc etc menyn är lååång, även lite för lååång just nu måste minska den. What´s new tänke nån?! Jo allt skall gå att ta med -take away, man ska helt enkelt kunna köpa lunch, middag, picknickmat, bjudmat 7 dar i veckan året om i princip. Naturligtvis ska vi servera maten där tom säka utökat alkoholtillstånd men som sagt satsningen blir på take away.
Så..egentligen borde jag planera planera o planera men jag har satt denna resa som insirationsresa och på måndag tar jag nya stora tag!

jag äslkar idén och andra oxå...hoppas jag! ;)det visar sej fn

..förebild inom yrket..

är (förutom Jamie Oliver) Leila Lindholm(som dessutom är inredningskunnig!), vilken tjej, hon e så bra och ärlig, mat behöver inte vara krångligt och svårt att göra...så jag snodde nga rubriker/frågor från en artikel om henne i ELLE Mat & Vin (absoulut bästa mattidningen) som jag svarat på själv..
min köksfilosofie: som hon sa (Leila) "less is more"...genvägar och enkel matlagning, ska inte ta tid och vara krångligt..nån gång e kul att ta timmar på sej för en maträtt dock men ..enkla recept som sagt.

min matfilosofie: har inte hunnit utveckla ngn avancerad ;) men handla lokalt så mkt det går, fn ta dom som handlar tysk mjölk ist för Norrmejerier, gnäll sen då då Norrbottens bönder lessnat o lägger av o man får "gå över ån för vatten"!

Inspiration: KOKBÖCKER, köper på tok för många och har inte plats snart för mer. resa, finns det nåt roligare än att gå i mataffärer utomlands o botanisera?!!

Proffsknep: använd termometer till mat, "fina kockar " tjurar med att inte använda men då har man sett dom misslyckats oxå med rått kött etc, ingen ugn är den andra lik!

Drömköket: bara det är stort, en bardisk där gäster kan sitta medans man lagar maten o hålla en sällskap e önskvärt´. Gasolugn!

Att äta ute:
Bara det är ren restaurang och personalen vill ha en som kund o maten är nice, bästa restaurangbesöket på sneare tid var i Shlm på "My Jojo" som numer är nedlagt tyvärr....personalen var fantastisk och maten likaså, är det dyrt skiter man i det eftersom allt det andra uppväger!

Det bästa med mitt jobb: Friheten att laga i princip vad jag vill, eftersom jag e tokig i att hitta nya råvaror o testa allt nytt som kommer så har man ju full frihet att laga till nåt av det, mindre kul e ju att ta smällen då gäster inte gillar det (lr personalen)'

Sämsta med mitt jobb: Stressen och det fysiskt tunga. Det stora ansvaret, ibland är det jobbigt att 5 dagar i veckan hitta på alla maträtter, dagens, GI, veg, sallad, soppa etc

Min största jobbkatastrof: Helt klart när jag hade egen firma som konditor och gjorde bröllopstårta till en kompis till P (vi skulle dessutom på bröllopet) och vi skulle frakta gräddtårtan (hade försökt övertala dom att inte ta det) 13 mil i sommarvärme (värmerekord´den dagen) och den smälte bort.....Jag stod i buskarna o kräktes när tårtan rullades in i matsalen. eller rättare sagt vad som var kvar av den.....Kan forf inte se tjejn i ögonen..

min styrka/svaghet i köket: Svagheten är att om jag får smak för en råvara har svårt att släppa den. Det kan bli lite tradigt. Styrka är att matlagning är en passion, läser allt jag kommer över o använder tipsen och idéerna jag får.

Favoritkrydda: Ingen speciel sådär (testar nytt hela tiden) men Chef Pauls kryddor från Bo Risberg är kanon

Oumbärliga köksredskap: Sax, bra kniv och vinylhandskar (låter som ngn massmördare haha)

Mat jag ogillar: Skaldjur tyvärr, men lagar gärna den typen av mat o hoppas det blir omtyckt av andra

Vad jag alltid har i min kundvagn:    just nu  alltid soyamjölk till mitt Yogithé

Hemliga laster: Ja vet inte om dom e så hemliga men desserter är min favorit och tyvärr tar man ofta enkla vägen ut på lördagar o köper lösviktsgodis ist för att göra en god lemon pie! mmmmm.........suck

Bästa snabbmaten: Blodpudding m lingonsylt, om man steker den ordenligt

Förebilder: Jamie Oliver, Leila Lindholm och min pappa såklart, därifrån fick jag mitt matintresse (framförallt för desserter, hans middagar var otroliga omän ngt sent på kvällen..)''

Hemmakockens vanligaste misstag: Jag tror många har så ont om tid och inte läser receptet ordenltigt om det är nåt nytt man tillagar, det är bra att gå på känsla men ibland behöver man läsa receptet noga för bästa resultat.

Favoritporslin: Jag är "porslinstokig" älskar köpa nya thémuggar, tallrikar etc men det senaste spanet" på nya fina blanka saker är More of Scandinavia (Marcus Samuelson-kändiskocken) (www.moreof.se) bara VILL HA!

Valet mellan förrätt, varmrätt och dessert: Alla är lika viktiga MEN dom som känner mej vet att mitt konditorhjärta är starkt och siktar på desserten, har varmrätten varit dålig kan en god dessert få en att glömma! ;)




efterätten då?...Tobleronedessert!!!

3 äggulor
1,5dl socker
vispas ordentligt
3 dl grädde, vispas, blanda med det övre
smält 1 Toblerone (100gr)
2 msk kakao blanda med äggsmeten sätt i lämplig form , fryses o dekoreras vid framtagning med bär tex.

Tacopizza..prova!

pizzadeg:
 2dl grahamsmjöl
 2dl vetemjöl
nudd salt
2tsk bakpulver
50gr margarin
1,5dl mjölk
Fixa ihop degen, stek köttfärs, brukat göra som till taco-köttfärsen då..
platta ut degen, Bred ut lite tomatpuré, lägg på färsen, hacka tomat o paprika på om önskas och gör "dressingen"..'
2dl creme fraiche
4msk majonnäs
2dl riven ost
1 gul lök
Blanda ihop allt utom löken och ringla över pizzan, skiva löken och lägg på
Grädda 250 gr i 10-15 min

Detta är min vän HSMs recept, hon har lärt mej detta och 2 viktiga saker till inom matområdet, att tycka om sweet chili sås och lax med romdressing, detta är länge sedan men dock! tänk om jag gått miste om detta!? ;)

Som en stor maffig tung Budapestrulle...

..kände jag mej i onsdags´ och viljan att ta i och motivera sej för 1-mils prommisen var inte stor men men där hittade jag lite vilja iaf...så jorå det blev milen i onsdags och halvmilen igår vilket betyder att idag skulle det eg vara dags att ta 1-mil igen MEN! jag har gett mejsälv ledigt på fredagar från motion så... :) det blir halvmil i morgon och sen tar jag nya tag på måndag. Jag fick en vinflaska från "chefen" idag ;) likaså mina anställda så den ska jag & P kalasa på nu ikväll med ett par goda kex o ost till..mmmmm.

Förra fredan´var jag med min goda goda vän S på Stekhuset o käka och surra, det var okej mat men inte till det priset dock men med bra sällskap (för ingen kan surra restaurangjobb som vi! ) så blev det en bra fredag!..följd av en underbar helg på Rödis såklart! 
Jag måste säga att jag verkligen e "blessed" med bra vänner, fn man har nån alltid att ty sej till, alla är så olika men har så mkt att ge och man kan verkligen prata med alla dom om allt. "trots" man inte e så tillgänglig när man jobbar en del..En eloge till all of U som finns där ute och vill vara mina vänner! 

Arbetsveckan har gått fort som 17 men med lite röda dagar (int för att man va ledig lr nåt) så blev det fort fredag iaf och denna arbetsvecka kan man sammanfatta ganska kort...det minsta jag varit e rest.chef, jag har "lekt" resebyrå samt telefonist..Vinner man ett resepris i mitt jobb får man faktiskt lösa allt själv..och det var inte lite gormigt för att få ihop resa för 4 "billigt" och sen har man haft det roliga nöjet att försöka få igång uteserveringen på caféet nr 2 men det är lika mkt byåkrati nästan som att starta eget företag och i slutändan så står man med en servering jovisst DOCK utan ström o vatten...suck, förslog till min kära kusin att lösningen skulle bli att servera saft i plastmugg för 5 spänn och kanelbullar i korg under duk och ta betalning i Monopol-pengar och det tyckte hon va great! skämt åsido, det skulle se charmigt ut konstatera vi och förmodligen skulle vi hamna i tidningen, vad gör man inte för gratis reklam!!? :)

Nästa vecka blir det Shlm igen (tror det blir 5e gången sen januari) men denna ¨gång e det nöjesresa med "mina tjejer"(de är mina underbara tjejer som jag kan ha så kul med jobbigt bara att man måste föregå med gott exempel och att man e typ 15 år äldre, men dom gör mej så glad) från Åhléns vi ska gå på caféer o restauranger hela dagarna 3 (efter avklarad konferans på nåt gammelslott i Hässelby först på torsdan) Då blir "Onka" "in charge" o chef, känns bra att änligen få lämna restaurangerna i trygga händer! Trodde nog aldrig att jag o kusin skulle jobba ihop å även om vi kämpar med att kampera ihop o hitta rytmen och alliansen så är hon det bästa jag kan tänka mej att ha som jämte mej i detta jobb, fn ingen springer som hon, blir trött bara jag tittar på henne! ;) Love ya!

Rödis  hägrar imorgon lördag men först ska vi till vårmässan o se på båtar, Pd vill såååå gärna ha en, kan bara inte bestämma sej :) Min vän M ( flygvärdinnan) hoppas jag oxå få med mej men d om hon har kommit över jet-lag sen sista jobbsvängen till USA, fattar inte riktigt hur man orkar jobba så låånga pass och vara trevlig mot alla resenärer hela tiden, måst fråga hur hon gör...

Min kära vän /"lillasyster" Åsita i Marbella har nog hemlängtan då jag fått prata m henne 2ggr på kort tid och hon kommer snart hem o det är tur för jag längtar efter henne och våra roliga stunder/dagar där vi oftast inte gör ngt utan bara skrattar och bara ÄR. Att man ofta får xtra ompyssling i form av hudvårdsbehandlingar o plockade ögonbryn gör absolut ingenting! She´s the best inom detta omr spa/behandligar/massage etc etc. Vilken tur hon hittade sitt kall! :)
Eftersom detta inlägg eg blev en "mini-hyllning" till alla mina vänner som orkar med mej år ut o år in så vill jag "hälsa" till A som går igenom en tuff period i sitt liv just nu men är så j-la duktig och försöker verkligen, en orka-veckan-kram ´kommer till dej!!!
Lite goda recept för helgen kanske följer..!
K! jag är ju då i Shlm nästa helg, call me om du har tid me mej! :)

............................................................................................................................................................................................................

RSS 2.0