goda recept från en krögarkväll i förra veckan, tips till sommaren!

Entre rätt som serveras med champagne Karljohancrème & fläskfiléFärskost, rostade frön & bacon Meny Sallad, blad, örter & skott Citronrostad palsternacka, bulgur & bladpersilja Röbetscruditè Senapsstekt biff & pepparotscrème Strömming, tomat, vitlök & oliver Ansjovisbakad lax & grönärtscrème Bröd, vispat smör & lagrad ost    

kock: Stefan Eriksson, Luleå Stads hotel

               Det är viktigt med temperaturer både vid själva tillagningen och servering.Smaka av! Smaka av! Smaka av! Karljohancrème 100 st med ca 15 g crème 200 g karljohansvamp2 st schalottenlökar2 msk smör1500 g färskost, ej light 2000 g fläskfilé, sousvide 2 askar smörgåskrasse 
  • Tärna svampen
  • Skala löken och finhacka
  • Stek lök och svamp i smör, salta och peppra
  • Låt svalna
  • Mixa med färskosten, smaka upp med salt och peppar
  • Lägg i spritspåse med slät tyll och fördela på 1 cm skivor av fläskfilé 
  • Garnera med smörgåskrasse och nymald svartpeppar
 Färskost, rostade frön & bacon 100 st med ca 15 g crème  baguetter, olivolja300 g bacon3 dl rostade blandade frön tex. pumpa, sesam, solros0,1 kg backtimjan 1500 g färskost ,citroner1 knippe gräslökhavssaltnymalen svartpeppar 
  • Skiva baguetterna i ½ cm skivor
  • Ringla olivolja över och krydda med salt och svartpeppar
  • Rosta gyllene i ugnen 175 grader
 
  • Strimla baconet väldigt fint och knaperstek
  • Låt rinna av och svalna
  • Blanda med rostade frön och plockade timjanblad utan grova stjälkar
  • Mixa färskost med rivet citronskal och gräslök, smaka av med salt och peppar
  • Lägg i spritspåse, spritsa på brödkrutonger och strö över fröblandning
     Ansjovisbakad lax & Grönärtscrème 100 portioner 10 kg lax, skinn och benfri50 st ansjovisfileer, typ grebbestads och ej restaurangfiléer 1,5 kg gröna ärtor 1,5 l creme fraiche1 stort knippe dill1 bit pepparrot citronsafthavssalt nymald svartpeppar 
  • stycka laxen i jämna 70 g bitar
  • lägg på bleck, smörj med olivolja, salta och peppra noga
  • dela ansjovisen och lägg en på varje
  • baka i ugn 80 grader med plast på till innertemperaturen är 42 grader
  • servera laxen nybakad, ej kylskåpskall
  • strö över små dill kvistar vid servering
 
  • mixa ärtor med creme fraiche och dill
  • smaka av med citronsaft, salt och peppar
  • blanda i finriven pepparrot
                    Strömming, tomat, vitlök & oliver  100 portioner  200 små strömmingsfileer, dragna 1l olivolja, en riktigt god2 kg cocktailtomater, gula och röda5 st vitlöksklyftor2 dl kapris3 l blandade oliver, kalamata gröna och svarta med kärnorcitronsaft1 dl fänkålsfrö, rostade250 g basilika havssaltnymald svartpeppar 
  • lägg fileerna på smorda fat, pensla med olivolja, salta och peppra noga
  • baka på 80 grader i ca 8-10 minuter beroende på storlek, knappt igenom
 
  • blanda olivolja, tomater, finhackad vitlök, kapris, oliver, citronsaft och frön samt basilika
  • smaka av med salt och peppar
  • slå blandningen över strömmingen när den kommer ur ugnen
  • servera när den är nylagad och ej kall
                   Senap & kryddstekt biff & dragoncrème  100 portioner  12 kg biff, hängmörad och renputsad grovt nymalen svartpeppar ½ l cidervinägersenapkumminkorianderfröfinhackad vitlök 5 l gräddfil, hängd över natten150 g färsk dragonhavssalt 
  • dela biffen på mitten sen på längden
  • salta och krydda rikligt med grovt nymald svartpeppar
  • bryn i olja/smör
  • gnid in senap och kryddor
  • baka i ugn 80 grader tills innertemperaturen är 58 grader
  • låt vila minst 20 min innan den trancheras
  • servera den nylagad, ringla över olivolja, salta och peppra
 
  • mixa gräddfil med hackad dragon
  • smaka av med salt och nymald peppar
  Röbetscruditè 100 portioner 5 kg rödbetor5 dl balsamicovinäger2 st vitlöksklyftorolivolja 
  • skala rödbetorna
  • skiva i papperstunna skivor
  • blanda med vinäger, finhackad vitlök och olivolja
  • smaka av med salt och peppar
    Citronrostad palsternacka, bulgur & bladpersilja 100 portioner 8 kg små palsternackor3 kg champinjoner4 kg röd paprika15 st ekologiska citronerolivolja1,5 kg bulgur  0,1kg bladpersilja0,5 ruccola1 kg purjolökhavssalt nymalen svartpeppar 
  • riv skalet och pressa saften av citronerna
  • skala och dela palsternackorna på längden
  • lägg på bleck och häll över olivolja, lite citronsaft, salta och peppra
  • baka i ugn 200 grader tills de är mjuka igenom
 
  • rosta delad svamp och delad urkärnad röd paprika i ugn 200 grader med
    olivolja, salt och peppar
 
  • koka bulguren gärna i buljong enligt anvisningar på förpackningen
  • fördela bulguren i stora djupa bleck för enklare blandning
  • häll av när den svalnat lite, vänd försiktigt ner palsternacka
  • samt citronskal, citronsaft, olivolja, grovskuren persilja och ruccola samt finstrimlad purjolök
  • smaka av med salt och peppar, ev. mer citronsaft och olivolja den ska vara syrlig och ordentligt saftig
  • den kräver noga kryddning och det är viktigt att den blir saftig
  • den kan ljummas lite lätt vid servering
               Sallad, blad, örter & skott 100 portioner ca 10 huv. olika sallatsorter, tex. frisse, rosé, lollo, ekblad, spenatmycket örter tex. basilika, dill, bladpersilja, körvel, oreganomassor med skott tex. mangold, ärtskott, solrosböngroddar, krasse 
  • plocka salladen i små fina bitar, ta bort alla bruna och fläckiga blad
  • använd heller ej mittnerven
  • skölj alla blad och centrifugera dem torra
  • skölj och plocka alla blad från örterna, centrifugera dem torra
  • vänd runt allt tillsammans
  • servera med en god olivolja och salt
        Bröd, vispat smör & lagrad ost 1kg smör, rumstempererat1 citron200 g lagrad ost, tex. präst el. sveciaflingsaltnymalen svartpeppar 
  • vispa upp smöret vitt och luftigt
  • pressa ½ citronsaft i
  • salta och peppra smöret
  • vänd ner finriven ost
  • servera smöret tempererat, ej kylskåpskallt

förkylningshelsike ..grrr

.ja då var denna helg över, eller helg å helg..., jag var helt däckad fredag och halva lördag och eftersom mina förkylningar är (enl mej iaf) mkt märkliga pga att de utspelar sej på en sisådär ca 24 timmar, ganska precis MEN! då e jag i det närmaste "döende". 24 timmars hell´ och sen är det bra och jag kan jobba och va det nu är jag vill göra. OM jag fick bestämma skulle jag helst ha som "alla andra" ..lite snuvig sådär i början då man känner att den kommer och kanske sen lite feber och hoooosta och så e man lite risig i 2-3 dagar och sen börjar man känna sej bättre...Varför kan man ju undra, e det inte bättre att bli sjuk snabbt och sen bli bra..hm jo det skulle man ju tycka men eftersom jag inte får ngn somhelst föraning om att jag e på väg att bli sjuk utan det är på ca 1-2 timmar från det jag känner att det är på G till att jag e helt däckad och sen då att jag är så himla risig med halsont, hosta feber och ont i näsan så förbaskat på en gång ORDENTLIGT så...nä..jag VILL ha som alla andra. MEN nu ska jag inte ens ha de som ni andra, jag ska börja om med mina vitaminer från Pharmanex-Nuskin. Dyrt=yes men är det värt att slippa bli sjuk?=yes!
Min käre vän H vet precis att jag inte skojar om mina förkylningar och kusin har sett dom komma å gå oxå på 24 tim..nåja that´s life..

Till Rödis hann vi åka iaf, lördag em till idag fm. Å jag bara njuter, -"är det inte mysigt här?" frågar jag P hela tiden, han e nog ngt less på mej (på många sätt haha). Snö finns så det räcker kvar på tomten men oj så fint det blir till sommaren med den stoa tomten och alla blommor och träd och ..suck ja...det fina lilla röda huset såklart. Frid är vad man känner när man kommer dit. Det finns så mkt man vill göra där så jag hoppas på att min plan för att ta en "riktig semester" i år funkar...vet inte om jag törs säga det högt men jag tänkte faktsikt ta 2x3 veckor (!) shit alltså....semester med stort S.... Å andra sidan har det misslyckats förr typ men jag ska verkligen försöka, skillnaden är att jag nu planerar in den,  precis som man gör med sina anställda, dom vet vilka veckor dom ska ha sem..jag planerar in dessa veckor i kalendern och säger (försiktigt) till mina medarbetare att nu e de faktsikt så (hehe)

..lustigt det ringde nyss på mobilen, ett -08 nummer, killen som ringer säger hej Å! det är Dennis..hm jag svarar "okej..hej Dennis! ...men jag känner ingen Dennis", sen höll vi på ett par minuter att tjafsa om jag verkligen kände honom eller inte...hm jag vann! För ärligt har aldrig kännt e Dennis .haha

Jag hann med att övningsköra med en av mina tjejer på jobbet idag, hon e 19 år och hade ingen att köra med och då på senaste p-festen hann man lova att det skulle nog ordna sej med en körlektion så att hon fick upp intresset för att vilja ta körlektioner och satsa på körkort. Jaja nu suckar nog en och en annan vän som anser mej ta på mej för mkt "sidojobb" (och P. e less mina moder Theresa grejer-I know) men jag önskar ngn gjort det för mej då jag skulle ta körkort. Då hade det inte kostat skjortan och jag hade fått det mkt tidigare för körkort är bland det bästa jag fått gjort i mina tonår! (mamma har ju inget k-kort o pappa hade automatlåda på bilen o han var ju aldrig hemma i Sverige) Hursomhelst Kattis var en duktig "elev", inte rädd och feg som jag och lärde sej fort så förhoppningsvis fick hon en kick och fortsätter.

jaja.... :)

Divine..?

ja tänkte att jag kanske borde säga varför jag skrivit Divine4 som bloggnamn...även om jag riskerar att ngn snor min idé/namnidé...OM jag ngn gång i livet skulle starta en egen restaurang så skulle namnet vara Divine (och 4:an kommer från en tid då jag med 3 av mina anställda och idag goa´ vänner satt och spåna på idén av att starta en restaurang tillsammans, vi var 4 st och jag kom då på namnet, dåligt lr inte det får vi nog aldrig veta haha men det hänger med i drömmarna iaf)

Förkyld e man på väg att bli IGEN! sen jag slutade med mina (dyra) vitaminer så har jag gång på gång blivit förkyld och nu kommer det igen..lagomt till helgen fast det är bäst så man kan vara på jobbet alla dagar :(

Nyss hemkommen från brorsan och brorson där man  fått den lilla att lugna ner sej efter allt bus man som faster måste hitta på för att hålla sej populär, pust,  de e ett tugnt jobb måste ja säga plus ! att hålla intresset borta från att han vill ha "kaka", det är inte ngt han glömmer i första taget, att sånt finns i skafferiet..ojojoj

Även om mitt största bekymmer nu är min förkylning (jag blir lika dålig som han på reklamen med handuken över huvudet o över en balja) så är ytterligare ett bekymmer....P har köpt ny TV!...hm en fin stooor svart platt-TV, kul va?! ...OM man nu visste hur fasen man slog på eländet först å främst!..input-knapp hit och annan knapp dit, dessutom går det inte att zappa mellan flera kanaler fort som tidigare, nejdå denna tar god tid på sej att byta kanal..Hur ska jag nu klara att se 3 serier samtidigt som jag läser mina inredningstidningar och smsar på kvällen?! Ska jag måsta se en film/serie i taget och måsta titta upp fr tidningarna för att se var jag trycker på kontrollen? Vart ska detta sluta???

Fredag imorrn´ och stugan väntar sitt besök från oss, denna helg är bokad å klar vad som än händer , förra helgen var det personalfest å då blev det ingen stugtripp men nu! då skall jag dra dit P vare sej han e trött lr inte, jag måste ha luft från Rödis för att överleva!!

Min kära kusin har varit nere i Tärnaby idag och tittat på deras valp som snart skall flytta hem till familjen deras så jag tackar Veronica å det ödmjukaste för att ha fört in problem nr 3 i mitt liv för stunden..."valpsjukan" (å då menar jag inte den sjukdom som  valparna får utan den sjuka´ sånna djurälskare som jag får när man så gärna kan tänka sej en hund till...) 3 fina mms har jag fått under dagens gång med denna lilla fina valp, suck..

Nu skall jag gå och koka mitt älskade Yogi-thé som jag oxå måste ha för att "överleva" ;)  (köp det på Indiska , det är gudomligt gott med honung o mjölk i)

If U can imagine it,  U can achive it !

Krögarkväll

Krögarkväll med SER (på Stads hotellet)(mitt gamla jobb som anordnar) är ALLTID trevligt, nu kan man ju har rejält otur, som igårkväll o få galet bordssällskap som ägaren till ett visst konditori i stan bredvid sej, ja orkar inte ens kommentera galenskapen "karl" satt o hävde ur sej men lyckligtvis satt C- killarna, närmast mej OCH dom är alltid lika trevliga. Så gudskelov att dom fanns där annars svär jag på att jag gått hem! Likaså "mina tjejer" från jobbet (och André)  gör alla såna här grejer man tar med dom på minnesvärda. Dom e glada, trevliga och visar ett genuint intresse för branschen våran´.
Solen skiner ute och min sk. lunch  (då man försöker äta samtidigt som man ska ge ut vxl, svara i telefon, beställa varor på nätet etc etc ) är väl slut :(  Det är rörigt som fan där ute i restaurangen,hur bra mina anställda än är så är det samma problem som gör att det ser ut som en bomd som dragit genom köket...dom SAMARBETAR inte, dom kör helt sitt eget race , en och en, allt igenom och då kan man vara hur duktig som helst men inget funkar. Vi som dessutom har öppet kök... suck. Jag känner mej som en dålig chef dessutom som på 4 år inte fått fram mitt budskap att dom ska göra det  (samarbeta alltså)och få dom till det..
NU! ska jag ut och kämpa på ett tag till, i eftermiddag ska jag vara med min brorson  ett tag medan P o ´bror kör grejs upp till Kronan, min älskade älskade brorson, bild kommer snart!
Försöker nu gå en mil (1,2 faktiskt) varannan dag dvs det betyder att jag måste göra rundan idag oxå för att hålla schemat och eftersom jag nu fått en fin ny cykel av P i present s tycker jag väl att jag kan motiveras att hålla mitt löfte om prommisar/cykelturer ett tag till iaf...;)

over n´out!

.varför kan inte jag..?

..starta min egen blogg tänkte jag..har man inget att komma med när man är en 37-årig arbetsnarkoman utan barn (dock med kille och en hel del husdjur)?!  Sen tänkte jag att det kan jag faan visst det om inte annat så blir det som ngn sorts gratis terapi att pyssla med när man behöver "älta" saker man vill få ut ur "systemet" ..saker som har med jobbet att göra eller bara allt annat som finns i livet. Trots allt så har jag så mkt i mitt liv mer än "bara" mitt jobb! (gudskelov)
Så den här sidan får handla om Å´s liv och allt runt ikring.
Nu ska det bli en annan sorts terapi, 2 timmars prommis med min vän A!

back soon

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0