ja just ja..

..glömde berätta om förra veckans julmässe besök´. Hm mååånga stora inköp blev det på både julskinka, revbensspjäll, julöl och div annat smått och gott till restaurangen och caféerna blev det. Åt och drack, åt
och drack gjorde vi eller ett finare ord är ju provsmaka! ;))

Mässmiddagen var en flopp tycker jag om man nu får tycka så om "gratismat" men förra året var Mycket
bättre, på årets meny stod pilgrimsmussla på rucolabädd som förrätt och anka till varmrätt Usch så
"sönderlagad" och efterrätten var en superkompakt chokladmousse, hmm det blev Max för mej och Cami
sen på natten..

En annan "flopp" var årets Blossa glögg -08an, blåbär/kryddnejlika, nä alla förra årgångar var mkt bättre
MEN flaskan tyckte jag var snygg även om jag såg i nån recention att den såg ut som nåt från 90talet
So what, fin blåfärg men nja det räcker ju inte för att jag ska köpa på mej ett par flaskor..tyvärr..

(bild lånad från Linneas skafferi:blogg ) en bra matblogg!

ett bra husets vin inhandlades:  Cellier Des Dauphins, gillar namnet, smaken OCH flaskorna ett rustikt lantvin passar till det mesta och det finns som rött, vitt och rose´.

På systemets hemsida hittade jag ett fab recept på ny variant av Glace au four, min absoluta favorit dessert, från 70talet ;)

testa testa testa! GLACE AU FOUR Á LA JUL

Pepparkaksbotten
25 gr smör
0,5 dl vatten
1 tsk kanel
0,5 tsk malda nejlikor
0,5 tsk ingefära
1 ägg
1 dl farinsocker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
2 msk gräddfil
0,5 dl lingonsylt
smör och ströbröd till formen

Lingonglass
0,75 dl strösocker
3 äggulor
1,5 dl lingonsylt
3 dl vispgrädde

Maräng
3 äggvitor
1 dl florsocker


Gör så här

Pepparkakan:
1. Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret och rör ner kryddorna och vattnet. Låt koka upp.
2.  Vispa äggen och farinsockret i en skål. Rör ner smöret och kryddblandningen. Sikta ner vetemjölet och bikarbonaten. Blanda ner gräddfilen och lingonsylten. Häll upp smeten i en smord och bröad avlång 1,5 litersform.
3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Vänd upp kakan och låt svalna.

Lingonglassen:
1. Vispa sockret och äggulorna i en kastrull.
2. Låt smeten sjuda på låg värme till en kräm. Dra bort från plattan och fortsätt att vispa tills smeten svalnar.
3. Rör ner lingonsylten. Vispa grädden och vänd ner den i smeten. Klä en avlång 1,5 litersform med plastfolie och häll i smeten. Låt stå i frysen i minst
5 timmar.
Sätt ugnen på 250°C. Lägg pepparkaksbottnen på glassen och vänd upp med botten ner på ett ugnsäkert fat. Tag bort plasten.

Maräng:
1. Vispa upp äggvitan och vispa efter hand ner florsockret och fortsätt vispa till en styv maräng. Täck glassen med marängen och ställ in den mitt i ugnen i ca 5 minuter tills den fått färg. Passa noga.

En härlig julefterrätt som också passar bra till adventskaffet. Det passar alldeles utmärkt att servera med ett glas glögg, men den ska vara kall!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0